top of page

OM STEINSLIPING AV LANGRENNSKI

Steinsliping av langrennski til eliteløpere ble introdusert på 80-tallet og har i dag blitt en nesten like viktig parameter som skismøring under konkurranser. På mange måter har sliping revolusjonert glidegenskapene til langrennski, ved å utnytte polyetylen materialet i skisålen til fulle. Metoden benyttes ikke lenger bare av eliten, men har nå blitt «allemannseie». 


Hva er steinsliping?
Hvordan slipes skiene?
Hvorfor slipe ski?
Bør jeg slipe mine turski?
Hvilken slip skal jeg velge?
Hvor mange ganger kan et skipar slipes? 


Skislip.no står for godt håndverk og god personlig service til alle, uansett nivå. Vi sliper ikke ski bare til konkurranseløpere og birkebeinere, men minst like viktig, også til helt vanlige skiglade mennesker som trives best med rolige turer i marka. Mange i den sistnevnte gruppen vil kanskje spørre seg: "Hvorfor bruke penger på å steinslipe markaski? Jeg har jo allikevel ingen planer om å gå skirenn?" Vel, det korte svaret er at å bruke noen hundrelapper på en steinslip gir deg ganske enkelt økt skiglede og en bedre opplevelse, uavhengig av om man går søndagstur eller skirenn. På denne siden kan du få mer informasjon om dette, og hvorfor vi mener du bør benytte deg av våre tjenester. 

Hva er steinsliping?
Effekten av å prege en struktur for et gitt føre inn i skisålen ved hjelp av en spesiell slipestein overgår alt av hva timer med smørejern, glider og pulver kan få til. Effekten varer dessuten i flere år. Skien føres over en rund hurtig roterende slipestein, sammensatt av mineralkorn, som preger et valgt mønster eller struktur inn i skisålen. En diamant brukes først for å sette et spesielt mønster i steinen. Avhengig av hvordan dette gjøres får man forskjellige strukturer eller ''sliper'' for de ulike førene. Når steinen er satt med den aktuelle slipen, preges dette mønsteret videre inn i skisålen. Selve slipemaskinen kan rotere steinen med ulik hastighet og også legge variabelt trykk på skien som føres mekanisk i en jevn bevegelse over slipesteinen. For å unngå varmeutvikling og oppnå effektiv transport av plastpartikler fra skisålen, er slipemaskinen vannavkjølt. På den måten tar ikke skiene skade av behandlingen. Det er altså mange variable faktorer som spiller inn, og det er derfor viktig med god kjennskap til utstyret man håndterer og også selve utførelsen. 

Hvordan slipes skiene?
Skiene føres mange ganger gjennom slipemaskinen. De slipes først plane, ved lavt trykk og lave hastigheter. Dette gjøres for å unngå ujevnheter og samtidig skape en god grunnsåle for den endelige slipen. Når sålen er helt plan og fri for riper, settes den endelige strukturen man har valgt. 

Hvorfor slipe ski?
Med det blotte øyet sees ikke veldig stor forskjell på slipte og ubehandlede ski, så man kan fort bli lurt til å sette spørsmålstegn ved nytteverdien. På mikroskopisk nivå derimot ser tingene ganske annerledes ut og summen av de små forskjellene adderes til en stor total effekt, som fort merkes når skiene prøves på snø. Dette kan vi garantere! 

Strukturering av ski blir altså gjort for å optimalisere gliden. Dette er starten på en god glidfølelse og skiopplevelse. Man blir kvitt riper og ujevnheter som følge av langtids bruk, og skiene vil oppleves som «nye» eller faktisk bedre. Sliping gir en ren og hårfri overflate som tar til seg maksimalt med voks . Samtidig vil slipens mønster eller struktur, for de gitte føreområder, gi kanskje det største bidraget til forbedret glid. 

Bør jeg slipe mine turski?
Det er en kjent sak at racingski får den beste behandlingen fra fabrikk, og det legges mye mindre arbeid i å strukturere sålen til billigere modeller før de sendes til butikk. Nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig at de som ønsker å utnytte det fulle potensialet i markaskiene sine, både til trening og tur, gir dem en steinslip. Faktisk finnes det mange markaski som kan gli utrolig godt etter en slik behandling. Vi understreker nok en gang at god glid vil øke skigleden selv under rolige skiturer, og at dette bør prøves. 

Hvilken slip skal jeg velge?
For de fleste er svaret ganske enkelt. Har man ett par ski velger man en såkalt universalslip som dekker et bredt spekter av føreforhold. Det finnes mange ulike sliper, men man trenger stort sett ikke forholde seg til alle disse. For mange vil det være tilstrekkelig å velge en universalslip, som har sitt idealområde fra 0 grader til ca -10. Som ved det meste innen skibehandling og smøring er vårt viktigste budskap – gjør det enkelt! 

For den typiske birkebeiner som kanskje har to/tre par ski, bør i alle fall ett av parene ha en universalslip, fordi dette ofte er bra i lange turrenn med varierende forhold (egner seg også godt til justering med rilleverktøy). 

Uten å gå i stor detalj, kan man generelt si at slipene deles inn i to hovedkategorier: Slip for vått føre, og slip for tørt føre. På vått føre, dvs plussgrader, ønsker man å drenere vann bort fra sålen for å unngå at skiene «suges» til underlaget. Dersom det blir sittende en vannfilm mellom snø og såle, vil friksjonskreftene i vannfilmen, dessverre, effektivt redusere gliden. Dette «suget» er også kjent som viskøst drag i mer vitenskapelige termer, og forhindres best ved at vannet kan transporteres vekk i åpne kanaler. En grov struktur vil således bidra til å skape mye luft under skiene, og vannet har «åpne» veier for å dreneres bort. Dette hindrer da, så godt som mulig, dannelsen av for tykk vannfilm. 

På tørt føre, dvs kuldegrader, ønsker man meget forenklet sagt å "produsere" noe varme mellom underlag og ski. Det er ikke lenger for tykk vannfilm som reduserer gliden, men istedet er det nå tørrfriksjonen mellom snø og skisåle som bremser. Det viser seg på slike fører at friksjonen reduseres best ved å oppnå god kontakt mellom snø og såle. Man velger derfor en mye finere struktur enn på vått føre, slik at det oppnås optimal kontakt med underlaget.  

Både på vått og tørt føre finnes selvsagt mange nyanser; snøen kan være ny, gammel, omdannet, skitten osv. Sliping av ski er ingen eksakt vitenskap, og mange av de standardsliper som finnes, har blitt til simpelthen ved hjelp av prøving og feiling. Vi i Skislip.no er alle aktive turrennsløpere, og bruker mye tid på å teste våre sliper i praksis, samtidig som vi hele tiden eksperimenterer med nye varianter for å kunne levere et bedre og bredere spekter av produkter – Dette er noe som kommer våre kunder tilgode! 

For mer informasjon om sliper til de enkelte føreområdene, se vår slipmeny

Hvor mange ganger kan et skipar slipes?
Dette avhenger litt av hvor mye man skal rette opp. En ski som er slitt, avrundet, skeiv eller skadet av overoppheting må slipes hardere. Generelt kan man si at ski som er veldig godt behandlet kan slipes opp til ti ganger, mens ski som har vært utsatt for mer vanlig bruk og slitasje kan slipes ca. fem ganger.

Bør jeg slipe mine turski?
Hva er steinsliping?
Hvorfor slipe ski?
Hvordan slipes skiene?
Hvilken slip skal jeg velge?
Hvor mange ganger kan et skipar slipes?
bottom of page